W sierpniu 2020 r., Dom Aniołów Stróżów zakończył realizację IV edycji programu „Żółty Talerz”, dotowanego przez Kulczyk Foundation. Program pozwolił 20-osobowej grupie kruszwickiej młodzieży otrzymywanie zdrowej, świeżej i pełnowartościowej żywności.

Było to szczególnie ważne, gdyż program realizowany był w szczytowym okresie zachorowań na koronawirusa. Wśród przekazywanych produktów przeważały owoce, warzywa, pieczywo razowe, kefiry, jogurty, twarożki, soki, napoje niegazowane itp. Realizacja dotacji była też okazją dla lidera programu do odbywania szkoleń w Pracowni Efektu Domina i dzielenia się z innymi placówkami Caritas swymi doświadczeniami w czasie konferencji w siedzibie Caritas Polska w Warszawie. Efekty tych spotkań były wdrażane w czasie zajęć z młodzieżą prowadzonych  w kruszwickiej placówce Caritas.

Przekazana wiedza i wdrażane nawyki żywieniowe powinny zmienić podejście młodzieży uczestniczącej w programie do zagadnień związanych z propagowaniem zdrowego stylu życia.   

Tekst : Hanna Olubińska
Zdjęcia: Piotr Olubiński