W okresie X 2021-VI 2022 Dom Aniołów Stróżów realizował dotację Żółty Talerz”, udzieloną kruszwickiej placówce Caritas przez Kulczyk Foundation.

Głównym celem dotacji był zakup zdrowej żywności i dystrybucja jej wśród dzieci i młodzieży. W programie uczestniczyło 20 beneficjentów w wieku 7-18 lat. Placówka organizowała też warsztaty żywieniowe dla dzieci a koordynatorka programu, Hanna Olubińska uczestniczyła w szkoleniach organizowanych przez Fundację w pracowni Efektu Domina w Warszawie.

Program „Żółty Talerz” pozwolił dostarczać jego beneficjentom pełnowartościowe i dobrze zbilansowane posiłki oraz dał niezbędną wiedzę na temat zdrowego żywienia. W menu przeważały produkty zbożowe (pełnoziarniste, razowe), warzywa, owoce, produkty mleczne, wędliny wysokogatunkowe, ryby oraz napoje (100% soki owocowe i warzywne, bez dodatku cukru). Odbywające się równocześnie warsztaty pozwoliły na naukę przygotowania pełnowartościowych posiłków, powodując zmiany nawyków żywieniowych młodzieży.

Miłym akcentem programu były dodatkowe prezenty wręczone jego uczestnikom (dyplomy za udział w konkursie kulinarnym, gadżety, broszury informacyjne , paczki świąteczne i upominki na Dzień Dziecka).

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska