13 lipca uczestnicy WTZ Kłecko zwiedzili Komendę Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Gnieźnie. Miejsce z niesamowitym klimatem, który tworzą niezwykli ludzie. Ratując życie innym stają oko w oko z niebezpieczeństwem, pokonują własne słabości, stawiają czoła przeciwnościom. Każdy z Panów inny, każdy wyjątkowy. Podzielili się sobą, posiadaną wiedzą, pozytywną energią i niegasnącym uśmiechem.

Dzięki Mobilnym Symulatorom Zagrożeń Pożarowych uczestnicy dowiedzieli się jak unikać sytuacji niebezpiecznych, prowadzących niejednokrotnie do pożaru, bądź wypadku, co zrobić, gdy taka zaistnieje? Zapoznali się z zasadami pierwszej pomocy, utrwalili sobie numer alarmowy 112. Chętni mogli przez chwilę poczuć się jak strażacy przymierzając ważący sporo specjalny ubiór strażacki, zasiadając za kierownicą strażackiego wozu, czy korzystając z prądownicy wodnej.
Ogromne podziękowania za cudowny czas dla strażackiej zmiany, na ręce starszego kapitana Bartosza Kubalewskiego i ogniomistrza Michała Szarzyńskiego.

Pracownia komputerowo-ogrodnicza