Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej rozpoczęła akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Tradycyjnie od pierwszej niedzieli adwentu rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, akcja w trakcie której rozprowadzane są w parafiach świece będące swoistą cegiełką pomocy dla dzieci – podopiecznych Caritas – Dzięki tak zebranym funduszom, udaje nam się pomagać dzieciom przez cały rok – tłumaczy dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej ks. Krzysztof Stawski. – Pomagamy dzieciom w świetlicach socjoterapeutycznych, organizujemy letni wypoczynek czy wspomagamy w kompletowaniu wyprawki szkolnej. Ks. Stawski dodaje także, że Caritas wspomaga również dzieci w Domu Matki Samotnej, aby ten czas pobytu w placówce był przez nie dobrze wspominany.
– Niechaj ta świeca, którą zapalimy na wigilijnym stole będzie symbolem człowieka potrzebującego, a także symbolem dobra i miłości, które mu okażemy – apeluje dyrektor Caritas.
Akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom zainaugurował w sobotę wieczorem prymas Polski ks. abp Wojciech Polak, zapalając świecę w gnieźnieńskiej katedrze.

Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej w tym roku w parafiach rozprowadzi ok. 60 tys. sztuk świec ( koszt małej świecy -8 zł, koszt dużej -18 zł). Z każdej świecy złotówkę parafia wykorzystuje na działalność charytatywną wśród potrzebujących dzieci, natomiast 10 groszy Caritas AG przekazuje Caritas Polska i są to pieniądze na dożywianie dzieci z najbiedniejszych krajów naszego globu.

Tekst i zdjęcie: Lucyna Muniak