Początek wakacji był okazją do zorganizowania w kruszwickim Domu Aniołów Stróżów warsztatów kulinarnych w ramach Programu “Żółty Talerz”.

       Zajęcia prowadziły – specjalistka ds. zdrowego żywienia Danuta Kubiak i koordynator programu Żółty Talerz w DAS Hanna Olubińska. Młodzież mogła utrwalić sobie najważniejsze informacje na temat zdrowego odżywiania, diety, higieny w kuchni, estetyki podawania posiłków itp. Kolejne części warsztatów przeznaczone były na zajęcia praktyczne. Młodzież przygotowywała m.in. koktajl z truskawek i jogurtu naturalnego, pierogi z serem polewane jogurtem naturalnym, kanapki z warzywami (sałata, rzodkiewka, ogórek zielony) i kiełbasą suchą, sałatkę owocową.
      Zajęcia były znakomitą okazją do utrwalenia właściwych, prozdrowotnych nawyków żywieniowych.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska