Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

   Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).   

   Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi: 1) groszek z marchewką, 2) fasolę białą, 3) koncentrat pomidorowy, 4) buraczki wiórki, 5) powidła śliwkowe, 6) makaron jajeczny, 7) makaron kukurydziany bezglutenowy, 8) ryż biały, 9) kaszę gryczaną, 10) herbatniki maślane, 11) mleko, 12) ser podpuszczkowy dojrzewający, 13) szynkę drobiową, 14) szynkę wieprzową mieloną, 15) pasztet wieprzowy, 16) kabanosy wieprzowe, 17) filet z makreli w oleju, 18) cukier biały, 19) miód nektarowy wielokwiatowy, 20) olej rzepakowy, 21) gołąbki w sosie pomidorowym.

W ramach realizacji Podprogramu 2018:

• zaangażowanych było 45Organizacji Partnerskich Lokalnych;

• żywność odebrało 9 852osób potrzebujących;

• wydano osobom potrzebującym 467,2404ton żywności;

• wydano osobom potrzebującym 29 556 paczek żywnościowych;

• przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 49 warsztatów dla 1 395 uczestników/czek.

   Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.

   Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.