Dom Aniołów Stróżów w Kruszwicy zakończył realizację dotacji Caritas Polska „Senior-aktywny i nowoczesny”. Celem projektu było wspieranie i propagowanie aktywności seniorów, przeciwdziałanie ich wykluczeniu (szczególnie informatycznemu) oraz współpraca międzypokoleniowa.

Dzięki dotacji zorganizowano zajęcia w Klubie Nowoczesnego Seniora. Klub organizował m.in. kursy informatyczne i dziennikarskie (prowadzone przez specjalistów- Przemysława Bohonosa i Mirosława Służałka) oraz spotkania w Kawiarence Internetowej. Zajęcia te umożliwiły seniorom nabycie umiejętności informatycznych  takich jak: posługiwanie się kamerą i aparatem fotograficznym, doskonalenie obsługi komputera i telefonu komórkowego. Uczestnicy mogli także zapoznać się z warsztatem pracy dziennikarskiej, uczyć się pisania tekstów przydatnych do redagowania własnych wspomnień, nagrywać krótkie filmy, zdobyć informacje niezbędne do tworzenia stron internetowych i korzystania z komunikatorów (np. z facebooka).

Nie zapomniano także o innych zajęciach. W ramach zajęć kulturalnych odbyły się: Konkurs Wiedzy o papieżu Janie Pawle II, Kurs podstaw Języka Migowego, rytmika, wizyty w kinie i teatrze. Odbyły się dwa wyjazdy turystyczne. W Inowrocławiu uczestnicy programu zwiedzali zabytki miasta oraz Uzdrowisko Solanki, a w Kobylnikach odbyli spacer po parku a smaczny deser zjedli w zabytkowym Pałacu. Zajęcia sportowe obejmowały wizyty na basenie, kręgielni, siłowni oraz tenis stołowy i gry świetlicowe.

Dzięki projektowi seniorzy mogli nabyć nowe umiejętności, niezbędne do życia we współczesnym świecie. Umiejętności te na pewno przydadzą się, szczególnie w dzisiejszych czasach, w dobie walki z koronawirusem.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska