Mimo trudności spowodowanych pandemią koronawirusa, Dom Aniołów Stróżów nie zapomniał w okresie przedświątecznym o swoich wychowankach i mieszkańcach Kruszwicy.

W grudniu, w kruszwickiej placówce Caritas, odbyło się kilka bardzo ważnych imprez. Kiermasz Świąteczny stał się okazją do zaprezentowania dorobku Koła Plastycznego. Można było podziwiać, wykonane na zajęciach : karki świąteczne, stroiki, świece, bogato zdobione szklanki, bombki, choinki itp. Poczęstunek stanowiły wykonane przez wolontariuszy pierogi z kapustą i grzybami.
Odbyły się wydarzenia organizowane corocznie. Były to – Szlachetna Paczka i wręczenie paczek świątecznych. W Domu Aniołów Stróżów znajdował się kruszwicki sztab Szlachetnej Paczki. Stąd rozwożono dary dla najbardziej potrzebujących mieszkańców gminy. Tuż przed świętami odbyło się wręczenie paczek świątecznych wychowankom placówki. Prezenty były spełnieniem marzeń dzieci i młodzieży wyrażonych w przesłanych do ofiarodawców rysunkach. Wszystkie marzenia zostały spełnione, czego dowodem były radość a czasami nawet łzy obdarowanej młodzieży. Za te wzruszające chwile chcemy podziękować pracownikom poznańskiej firmy Starter 24, którzy te wspaniałe prezenty ufundowali.

Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska