Świadomie przygotujmy się do Wielkanocy poprzez post, modlitwę oraz jałmużnę…

Modlitwa, post oraz jałmużna to fundamenty chrześcijańskiego życia. Dwie pierwsze przygotowują na spotkanie z Bogiem, a jałmużna to spotkanie z drugim człowiekiem, wyciągnięcie do niego pomocnej dłoni, podzielenie się własnym dobrem, okazanie zainteresowania czy poświęcenie wolnego czasu.

Dobrą okazją do czynienia dobra w tym szczególnym czasie jest skarbonka na jałmużnę wielkopostną. Tekturową skarbonkę Caritas można nabyć nieodpłatnie w niektórych parafiach.  Zachęcamy, aby przez cały okres Wielkiego Postu wrzucać do niej dowolne kwoty, które są konkretną rezygnacją z codziennych przyjemności np. słodyczy, rozrywki.

Do jałmużny można także dołączyć za pomocą “wirtualnej skarbonki”, przekazując dowolną kwotę przelewem elektronicznym na konto Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.
Po kliknięciu przycisku “wpłać” zostaniesz przekierowany do systemu płatności Tpay, który pozwoli Tobie na wykonanie szybkiego przelewu internetowego. Możesz wybrać jedną z proponowanych kwot lub wpisać własną, dowolną wysokość przelewu.
Twoje wyrzeczenia wielkopostne my zamienimy na konkretną pomoc dla potrzebujących. To, co zaoszczędzisz dzięki praktyce postu, dla kogoś może być nieocenionym darem. ❤️