Dzięki dotacji Kulczyk Foudation, Dom Aniołów Stróżów w Kruszwicy, w okresie wrzesień 2020- sierpień 2021 realizował program „Żółty Talerz”. Przez rok, dwadzieścioro dzieci z Kruszwicy otrzymywało świeżą i zdrową żywność.

Były to głównie owoce, warzywa, nabiał, napoje (soki, woda mineralna), pełnoziarniste pieczywo, masło. Na Święta Bożego Narodzenia i w   Dzień Dziecka młodzież otrzymała także paczki ze  słodyczami.
Program miał na celu wzbogacenie i rozszerzenie oferty żywnościowej, preferował wydawanie pełnowartościowych i dobrze zbilansowanych posiłków. Młodzież mogła także uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, gdzie pogłębiała swą wiedzę na temat zdrowego żywienia i nabywała praktycznych umiejętności dotyczących przyrządzania zdrowych i smacznych posiłków.

Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska