W Domu Aniołów Stróżów zakończono realizację dotacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Zdrowie- ile cię trzeba cenić…”. Dzięki dotacji, wychowankowie kruszwickiej placówki Caritas mogli realizować ofertę programową propagującą zdrowy styl życia. Pozwoliły na to zajęcia ze specjalistami i ciekawe zajęcia dodatkowe.

Zajęcia ze specjalistką ds. zdrowego żywienia dotyczyły szczególnie zasad stosowania zdrowej diety i walki z nadwagą. Młodzież przygotowywała różnorodne posiłki oparte na warzywach, owocach, ryżu, kaszy oraz kanapki, których podstawą było pieczywo pełnoziarniste. W placówce powstał Klub Zdrowia, który kładł nacisk na sprawy związane z udzielaniem pierwszej pomocy (grupa odwiedziła m.in. kruszwicki WOPR) i unikaniem zagrożeń związanych z COVID-19. Uczestnicy zajęć brali udział w akcjach proekologicznych takich jak Dzień Ziemi, Sprzątanie Świata.

Zajęcia z psychologiem odbywały się w formie ćwiczeń grupowych i porad indywidualnych. Poruszano zagadnienia związane ze stresem, depresją, problemy komunikacji z rówieśnikami, nieporozumienia rodzinne itp.

Zajęcia fizjoterapeutyczne pozwoliły na poprawę ogólnej sprawności motorycznej młodzieży , krążenia, zwiększenia pojemności płuc. Masaż przyczynił się do eliminacji dokuczliwości związanych z bólami mięśni, stawów, kręgów szyjnych. Część zajęć odbywała się na siłowni w plenerze.

Zajęcia sportowe obejmowały wyjazdy na basen, do kręgielni oraz rozgrywki odbywające się na terenie placówki. Były to gry świetlicowe, siatkówka, piłka nożna, tenis stołowy.

Zwieńczeniem zajęć były konkursy. Obejmowały one tematykę ekologiczną, sportową i dotyczącą zdrowego żywienia. Nagrody wręczono młodzieży w czasie kończącej dotację Imprezy Końcowej.

Tekst: Piotr Olubiński

Zdjęcia: Hanna Olubińska