Zgodnie z dekretem ks. Abp. Wojciecha Polaka, z dniem 01.07.2023 ks. Dr Marcin Andrzejewski objął funkcję dyrektora Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.
Serdecznie witamy nowego Dyrektora życząc mu wielu sukcesów i satysfakcji z pełnionej funkcji.

Jednocześnie dziękujemy Księdzu Prałatowi Krzysztofowi Stawskiemu za ponad 12 lat wspólnej pracy i życzymy wszelkiej pomyślności w pełnieniu nowych obowiązków.

Ks. dr Marcin Andrzejewski
Dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej

Ksiądz dr Marcin Andrzejewski jest kapłanem Archidiecezji Gnieźnieńskiej. Urodził się 21 kwietnia 1981 roku w Wągrowcu. W roku 2000 wstąpił do Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie i rozpoczął sześcioletnie studia filozoficzno-teologiczne na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Dnia 10 czerwca 2006 roku przyjął święcenia kapłańskie z rąk abpa Henryka Muszyńskiego, a następnie podjął posługę duszpasterską jako wikariusz w Parafii pw. Najwyższego Arcykapłana Jezusa Chrystusa w Murowanej Goślinie. Po trzech latach pracy w Parafii został skierowany na specjalistyczne studia doktoranckie z zakresu katechetyki w Katedrze Psychologiczno-Pedagogicznych Podstaw Katechezy na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Studia te zakończył z wyróżnieniem w 2013 roku publiczną obroną rozprawy doktorskiej pt. Wychowanie do odbioru nowych mediów młodego pokolenia społeczeństwa informacyjnego. Po powrocie ze studiów został mianowany notariuszem oraz referentem prawa sakramentalnego Kurii Metropolitalnej w Gnieźnie. Funkcję tę pełnił do 30 czerwca 2023 roku. W tym czasie był wykładowcą pedagogiki, katechetyki oraz mass mediów w duszpasterstwie w Prymasowskim Wyższym Seminarium Duchownym w Gnieźnie (2013-2023). W latach 2013-2021 pełnił także obowiązki sekretarza i kapelana Biskupa Krzysztofa Wętkowskiego. Pracując w Kurii Metropolitalnej w Gnieźnie przeszło 10 lat sprawował również liczne funkcje m.in. sekretarza Archidiecezjalnego Studium Pastoralnego dla kapłanów (2015-2020), redaktora naczelnego „Wiadomości Archidiecezji Gnieźnieńskiej” (2016-2022), sekretarza Kościelnego Komitetu Obchodów Uroczystości św. Wojciecha (2018-2023) oraz p.o. dyrektora Archidiecezjalnego Domu Rekolekcyjnego w Rościnnie (2019-2020). Na co dzień angażował się duszpastersko w gnieźnieńskich parafiach: bł. Bogumiła (2013-2017), a następnie św. Wawrzyńca (2018-2022). Z dniem 1 lipca 2022 roku, decyzją abpa Wojciecha Polaka, Prymasa Polski, został mianowany wicedyrektorem Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, a rok później ustanowiony jej dyrektorem.

Jak mawia Ksiądz Andrzejewski, przyjmując powierzone mu przez Księdza Prymasa nowe i ważne zadania dla Kościoła Gnieźnieńskiego, a tym samym kolejne wyzwania i doświadczenia, patrzy w przyszłość z nadzieją, wierząc głęboko, że Pan Bóg czyni wszystko we właściwym czasie i dalej będzie realizować swój plan w jego życiu. Piękną i wydaje się być opatrznościową koincydencją jest fakt, że Ksiądz Dyrektor swoje zawołanie kapłańskie, jakie wybrał w 2006 roku, mianowicie „Miłość nigdy nie ustaje” (1 Kor 13,8), po łacinie „Caritas numquam excidit”, tym razem będzie mógł realizować właśnie w Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej! Rzeczywiście, kochać Boga i bliźniego – miłością, która nigdy nie ustaje – można bowiem zawsze, wszędzie i na różne sposoby, tym bardziej dając świadectwo o miłości Chrystusa i Jego Kościoła do najuboższych w takiej instytucji charytatywnej, jaką jest Caritas.