Wczesnojesienne wycieczki seniorów z Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej stały się już tradycją. Co roku do udziału w nich zapraszani są podopieczni oraz wolontariusze programu „Na codzienne zakupy”. W tym roku wybór padł na małą, urokliwą miejscowość – Powidz.

Mieszkańcy naszej archidiecezji Powidz kojarzą nie tylko z pięknym jeziorem, ale również z jednostką wojskową i to właśnie 33 Baza Lotnictwa Transportowego była głównym punktem wycieczki. Podczas pobytu w jednostce seniorzy zapoznali się ze specyfiką służby wojskowej, obejrzeli sprzęt wojskowy, w tym jeden z największych samolotów transportowych „Herkules”, za którego sterami mogli zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. Ciekawe było też spotkanie z żołnierzami wojskowej straży pożarnej, którzy  opowiedzieli seniorom jak wygląda akcja ratunkowa w przypadku awaryjnego lądowania samolotu oraz zaprezentowali sprzęt, jakim posługują się w swej codziennej pracy.
Po interesującej wizycie w jednostce wojskowej uczestnicy wyjazdu udali się do Centrum Edukacyjno-Rehabilitacyjnego. Otwarta w tym roku placówka Caritas to doskonałe miejsce nie tylko do wypoczynku i wyciszenia, ale przede wszystkim ośrodek, w którym osoby z różnymi dysfunkcjami mogą poprawić swe zdrowie, czy kondycję fizyczną. W CER seniorzy ugoszczeni zostali obiadem, a następnie udali się do położonego w pobliżu kościoła św. Mikołaja na mszę św. której przewodniczył ks. Marcin Andrzejewski dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, a Słowo Boże skierował do wiernych ks. Marcin Maciejewski wikariusz miejscowej parafii.
Popołudnie seniorzy spędzili w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie mogli pozachwycać się pięknem okolicy podczas przejazdu bryczką.  Był to też czas relaksu  nad brzegiem jeziora, spacerów po promenadzie i rozmów przy kawie.

Tekst i zdjęcia: Marta Knaź-Nowak

Wyjazd finansowany był ze środków Programu “Na codzienne zakupy”,  realizowanego dzięki Fundacji Biedronki.