W Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy zakończyły się zajęcia prowadzone w ramach dotacji „Młodzież – z szansą na lepszą przyszłość”, przyznanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Zajęcia miały na celu pogłębienie zainteresowań i uzdolnień wychowanków.

Zajęcia miały na celu pogłębienie zainteresowań i uzdolnień wychowanków. W czasie ich trwania realizowano bogatą ofertę programową obejmującą:
– zajęcia kulinarne, dotyczące tematyki zdrowego żywienia (wykłady i warsztaty),
– zajęcia fotograficzno-filmowe, które odbywały się w plenerze, w studio fotograficznym i w kinie,
– zajęcia muzyczno-taneczne, w tym przygotowanie młodzieży do występów na koncertach,
– zajęcia plastyczne, realizowane jako warsztaty plenerowe i ćwiczenia w sali wykładowej.
Zajęcia te prowadzili nauczyciele-specjaliści.
Ponadto w Klubie Regionalnym młodzież mogła poznać historię i walory turystyczne Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Zajęcia sportowe odbywały się na terenie DAS oraz na basenie, kręgielni i siłowni. Młodzież brała udział w Festynie Rodzinnym i wycieczce do JuraParku w Solcu Kujawskim. Punktami kulminacyjnymi projektu były konkursy: Poezji Religijnej, Kulinarny, Fotograficzny, Plastyczny „Pod skrzydłami Anioła…”, i Wiedzy o Województwie Kujawsko-Pomorskim. Podsumowanie dotacji nastąpiło w czasie specjalnego koncertu zorganizowanego w ramach Imprezy Końcowej.

Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska