Ponad 260 osób bawiło się w minioną sobotę podczas VI edycji Balu Charytatywnego w Dworze Biesiadnym w Rojewie. Uroczystą galę poprowadzili prezenterzy TVP 3 Bydgoszcz Małgorzata Rogatty i Jarosław Lewandowski. Organizatorem przedsięwzięcia był inowrocławski oddział Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.

Na zaproszenie organizatorów odpowiedzieli m.in.: ks. bp Radosław Orchowicz, biskup Pomocniczy Archidiecezji Gnieźnieńskiej, Elżbieta Piniewska, Przewodnicząca Sejmiku Województwa Kujawsko – Pomorskiego, Wojciech Piniewski pełniący funkcję Prezydenta Miasta Inowrocławia, ks. dr Marcin Andrzejewski, dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, Alicja Aleksander, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, Alicja Szemczak,  kierownik Ośrodka Interwencji Kryzysowej przy PCPR.

„Tak, jak w minionych latach ideą balu była promocja dobroczynności  w naszym mieście oraz zachęta, by ludzie bardziej angażowali się w wolontariat i wszelkie formy tej aktywności. Jak pokazuje nasza codzienność – ciągle potrzeba nam wolontariuszy. Żyjemy w czasach, które na piedestał wynoszą postawy egoistyczne, zagrażające człowiekowi. Tego typu sytuacje prowadzą do ślepoty i braku dostrzeżenia osób potrzebujących pomocy. Organizując bal po raz  pierwszy, postanowiliśmy więc   promować na terenie Inowrocławia idee wolontariatu i dzieł miłosierdzia w ten oto  bardzo zaskakujący sposób” – mówi ks. Marcin Łojko, kierownik oddziału Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej w Inowrocławiu.

Podczas trwania balu po raz kolejny odbyły się licytacje, z których dochód zasili inowrocławski Oddział Caritas. W tym roku największą popularnością cieszyły się dwa ogromne bukiety róż – wylicytowane za kwotę 2700 zł i 1700 zł. Można było walczyć także o koszulki koszykarzy  Noteci Inowrocław, zawodników grających w Eko Serwis Damy Radę Inowrocław, piłkę toruńskich Twardych Pierników, rękawice bokserskie z podpisem Andrzeja Gołoty, prace wykonane przez uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej, oficjalny reprint wydanego w 1854 roku w Warszawie dzieła Mikołaja Kopernika „ O Obrotach sfer niebieskich” (wydanie bibliofilskie),  znaczki pocztowe wydane na 100 – lecie II LO im. Marii Konopnickiej w Inowrocławiu, szklane anioły, kubki, płyty, książki i wiele innych.

W trakcie uroczystej gali ks. bp Radosław Orchowicz po raz kolejny wręczył statuetki „Anioła Dobroci” osobom i instytucjom wspierającym inowrocławski Oddział Caritas AG, a obecny ks. Marcin Andrzejewski, Dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej wręczył podziękowania i kwiaty wolontariuszom Caritas.

Bal karnawałowy zakończył się następnego dnia rano, lecz nie skończyły się trwające dzieła i – jak zapewniają organizatorzy – już rodzą się nowe pomysły na niesienie pomocy potrzebującym oraz wspieranie osób starszych. S. Fidelis opiekun młodych wolontariuszy przy inowrocławskim ośrodku Caritas przy ul. Gordona 2 zaprasza chętnych do młodzieżowego wolontariatu, a ks. Marcin Łojko kierownik Caritas w Inowrocławiu zachęca dorosłych do zaangażowania się w szlachetne dzieło pomocy potrzebującym.

Tekst: ks. Marcin Łojko
Fot.: ks. Remigiusz Malewicz, ks. Marcin Łojko